fbpx

Hoe handle jij
mensenhandel?

Mensenhandel lijkt een ver-van-mijn-bed-show. Toch is het dichterbij dat je denkt. Op iedere middelbare school zitten jongeren die slachtoffer worden van mensenhandel. Ze worden gedwongen om (online) sekswerk te doen, drugs te verkopen of te stelen. Alsof dat niet al erg genoeg is, worden ze ook nog veroordeeld door vrienden, familie, klasgenoten en collega’s. “Eigen schuld, dikke bult. Had je het maar niet zo ver moeten laten komen.” Twee keer schaamte. Twee keer je zelfvertrouwen kapotgemaakt. Twee keer slachtoffer.

De Week tegen Mensenhandel

In de Week tegen Mensenhandel willen we met de campagne ‘Hoe handle jij mensenhandel?’ jongeren confronteren met hun oordeel over slachtoffers. We willen dat ze nadenken over hun verhouding tot hun vrienden en klasgenoten. Zij spelen namelijk een belangrijke rol in de verwerking van de schaamte en in het voorkomen dat jongeren nogmaals slachtoffer worden van een mensenhandelaar.

Illustraties: Xaviera Altena |  Video: LAFO Media

Wat zou jij doen?

In de campagne willen we jongeren confronteren met hun eigen oordeel. We leggen ze vrij direct opties voor hoe ze kunnen handelen in het geval van mensenhandel. Bijvoorbeeld: Je klasgenoot heeft gedwongen naaktfoto’s moeten verkopen. Ga je deze foto’s opvragen? Of ben je er voor je klasgenoot? Loop je mee met de meute, of ben je er voor het slachtoffer? Hoe handle jij mensenhandel?

Meer weten over dit project?