fbpx

Makers at play.

TextielMuseum is geen museum. Althans, niet in de stoffige zin van het woord. Er wordt namelijk niet alleen geconserveerd en bewaard. In het TextielMuseum wordt gecreëerd en ontworpen. Iedere dag opnieuw. TextielMuseum is de enige plek ter wereld waar design, kunst, mode, erfgoed en innovatie op het gebied van textiel samenkomen. Een museum voor kunstliefhebbers en textielfreaks, inspiratiezoekers en grensverleggers. Hier zijn de makers aan zet.
Textielmuseum

Van bezoeker naar maker

In het TextielMuseum ben je geen bezoeker. Geen afstandelijke toeschouwer. In het TextielMuseum maak je onderdeel uit van het maakavontuur. Door te kijken of door zélf te maken. Genietend van de creaties van gerenommeerde kunstenaars of werkend aan een van je eigen ontwerpen. In een museumbrede campagne zetten we het avontuur van het maken centraal. Het TextielMuseum is een museum dat beweegt en ademt. Geen dag is hier hetzelfde. Dat maakt een bezoek aan het TextielMuseum zo levendig. Je ziet hier ontwerpers aan het werk, of kunt zelf aan de slag.

Fotografie: Willeke Machiels  |  Video: Fabel Film  |  Audio: Major Fifth

Stap in het maakavontuur

Wat als je Van Gogh de Sterrennacht kon zien schilderen? Rodin kon aanschouwen bij het creëren van De Denker, of luisteren hoe Beethoven zijn Symfonie nr. 9 componeert? Onmogelijk toch? Niet in het TextielMuseum. In een swingende campagne nemen we een kijkje in het TextielLab. Het kloppend hart van het museum. Een snoepwinkel voor makers. Het is de plek waar de stoutste dromen van ontwerpers uitkomen. Je voelt de energie, ziet machines ritmisch bewegen, kunstenaars in hun element en bent getuige van de creatie van hun volgende meesterwerk.

Textiel toen en nu

Tilburg is gevormd door zijn textiele verleden, waarvan de voormalige fabrieksgebouwen in de stad de stille getuigen zijn. Op de plek die ooit het hart van de textielindustrie was, wil het TextielMuseum het verborgen erfgoed en de verhalen van vroeger nieuw leven inblazen en verbinden met de culturele en innovatieve kracht van hedendaagse makers. Met dit makershart geeft het museum invulling aan het beleid van de stad Tilburg als ‘stad van makers’, op een manier die perfect aansluit bij de oorspronkelijke functie van de textielfabriek: een plek waar bedrijvigheid, creativiteit en vakmanschap samenkomen.

Meer weten over dit project?